Choď na obsah Choď na menu
 


Šťuka na taniery

2. 11. 2010

Šťuka na víne

800 g šťuky, 80 g masla, 20 g hladkej múky, soľ, ½ dl bieleho vína

Šťuku očistíme, pokrájame, posolíme, obalíme múkou, dáme do rajnice na roztopené maslo a prikryté dusíme. Nakoniec polejeme vínom.

Plnená šťuka

šťuka, 50 g masla na pečenie, soľ
Plnka: 200 g bravčového chudého mäsa, pečeň zo šťuky, vajce, 20 g cibule, žemľa, 20 g masla, mleté čierne korenie, soľ

Očistenú vypitvanú rybu s hlavou, z ktorej odrežeme žiabre, posolíme a naplníme. Otvor zošijeme, rybu dáme na pekáč, potrieme maslom, podlejeme vodou a dáme piecť. Počas pečenia ju polievame šťavou.
Plnka: Mäso, pečeň a cibuľu zomelieme, pridáme namočenú a vytlačenú žemľu, korenie, roztopené maslo, vajce a soľ a dobre premiešame.

Šťuka na smotane podľa levočskeho rybara

600 g šťuky, 60 g masti, cibuľa, ¼ l kyslej smotany, 20 g hladkej múky, mleté čierne korenie, citrónová šťava, soľ

Nadrobno posekanú cibuľu zapeníme na masti, vložíme čisté kúsky ryby, posolíme, okoreníme, zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku, a prikryté dusíme. Nakoniec pridáme podľa chuti citrónovej šťavy.

Pečená šťuka

800 g šťuky, 40 g masti, 40 g masla, 10 g hladkej múky, soľ

Šťuku očistíme, pokrájame na dávky, posolíme, poprášime, dáme do pekáča na horúcu masť a pečieme v rúre. Na upečenú rybu pred podávaním položíme kúsok surového masla.

 prevzate:vcielkaisr