Ako vyberať ryby na konzum.
Každý z nás vie, že ryby sú pre človeka zdravé a plné prospešných živín od bielkovín, cez vitamín D až po cenné omega-3 mastné kyseliny. Preto by mali byť neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička.
Teda, toto platí pre ideálny svet, ktorý nie je znečistený rôznymi odpadmi a toxickými látkami.
Problémom súčasnosti je, že väčšina odpadov produkovaných ľuďmi končí v riekach, jazerách, moriach a napokon v rybách, ktoré konzumujeme.
Najviac znečistené sú tie ryby, ktoré sú na vrchole potravinového reťazca. Ide hlavne o ryby živiace sa inými rybami.
Poďme sa teraz podrobnejšie pozrieť na druhy morských rýb, ktorým by ste sa mali vyhýbať.
1. Importovaný sumec
Ako isto viete, sumce dorastajú do pomerne veľkej veľkosti. Aby čo najviac narástli, farmári ich kŕmia hormónmi. Týka sa to hlavne sumcov, ktoré pochádzajú z Ázie.
Tento druh ryby je preto pomerne nebezpečný a môže spôsobiť viacero zdravotných problémov.
Preto, ak obľubujete sumcov, potom sa uistite , že ide o sumcov z domáceho chovu, kde sú podmienky ich chovu prísnejšie kontrolované alebo najlepšie, ak ide o divokého sumca.
2. Makrely
Makrely bývajú často plné ťažkých kovov, ktorých akumulácia v ľudskom tele spôsobuje vážne zdravotné problémy.
Ak makrely radi jedávate, tak uprednostnite tie, čo boli vylovené v Atlantickom oceáne. Tieto vykazujú najnižšiu mieru znečistenia.
3. Tuniak
Tuniak je favoritom pre milióny ľudí na celom svete. Len málo ľudí si však je vedomých, že tuniaky sú morskí predátori, v ktorých sa hromadí množstvo ortuti.
Najhoršie druhy sú tuniaky s čiernymi a modrými plutvami. Divoký tuniak z čistých morí je veľmi cenený, no dnes je ho už pomerne ťažko zohnať.
Väčšina tuniakov v súčasnosti pochádza z rybacích fariem. Tieto tuniaky navyše obsahujú množstvo rastových hormónov.
4. Tilapia
O tilapii ste už určite počuli, ide totiž o jednu z najnebezpečnejších rýb na trhu. Je lacná a preto ju mnohé reštaurácie a jedálne obľubujú.
Problémom však je, že tilapia má vysoký obsah škodlivých tukov a masti, ktorá môže zvýšiť vašu hladinu zlého cholesterolu v krvi.
Tiež sa zistilo, že jej konzumácia robí ľudí citlivejších na rôzne potravinové alergény.
5. Úhor
Úhory sú zvyčajne plné hormónov a tiež vo veľkej miere absorbujú priemyselné odpady.
Americké úhory sa vyznačujú najvyššou mierou priemyselných toxínov, kým európske zasa majú vysoké hladiny ortuti.
6. Pangasius
Väčšina rýb tohto druhu u nás pochádza z rybacích fariem nachádzajúcich sa popri toku vietnamskej rieky Mekong.
Uvedená rieka patrí k najznečistenejším riekam na svete. Ryby pangasius sú plné polyfosfátov a nitrofurazónov.
7. Štíhlica (tilefish)
Štíhlice sú u nás menej známe ryby, no je hodné sa o nich zmieniť. Obsahujú totiž najvyššie hladiny ortuti a hrozia z nich potravinové otravy.
8. Morský vlk (sea bass)
Podobne ako štíhlica alebo tuniak, aj morský vlk obsahuje vysoké úrovne ortuti.
Navyše sa dosť podobá na rybu pangasius, preto sa môže stať, že ak si túto rybu objednáte v reštaurácii, naservírujú vám namiesto nej pangasia.
Ako si vybrať čerstvú a zdravú rybu
Na spoľahlivé určenie zdravotnej nezávadnosti rýb by zrejme bolo potrebné urobiť laboratórne rozbory. Tie sú však vo väčšine situácii pre bežného človeka ťažko realizovateľné.
Preto si povedzme aspoň o pár zásadách, ako si vybrať zdravú a čerstvú rybu:
1. Keď si vyberáte rybu v obchode, zamerajte sa na také, ktoré majú čisté priezračné oči a lesklé šupiny.
2. Tiež skontrolujte chvost – ak je ovisnutý, ryba bude zrejme pokazená. Podobne je to aj so zosivenými alebo vyschnutými plutvami.
3. Pri kúpe živej ryby zasa dbajte o to, že sa nachádza v kadi s čistou vodou.
4. Pri rybárčení lovte len v takých riekach alebo jazerách, o ktorých viete, že sú čisté.
5. Pri kúpe lososa si zasa dávajte pozor, či nemá na koži svetlé bodky. Tie ukazujú, že takýto losos bol ulovený počas obdobia párenia. Vtedy jeho chuť nebude príliš dobrá.